Kalp Krizinde İlkyardım
Kalp krizi sonucu gerçekleşen ölümlerin en büyük sebebi acil müdahalenin gecikmesidir. Kişilerde genellikle kriz öncesi belirtiler olabilir ki, bunlar göğüs veya sırt ağrısı, mide ağrısı, nefeste daralma, yorulma gibi şikayetlerdir. Kişi önemsemese dahi, büyük kriz gelmeden önce kişinin acil servise gitmesini sağlayın. Krizin başlamasına rağmen, genel durumu bozulmadan acil servise götürülen kişiler, krizin sağlıklı atlatılabilmesi açısından daha şanslıdırlar.
Belirtilere rağmen hastaneye gidilmemişse veya kalp krizi belirti vermeden başlamışa durum çok risklidir. Kalbin çalışma düzeninin bozulması, yavaşlaması veya durması sonucu, tansiyon düşecek ve kişi aniden yere yığılacaktır.
Bu durumlarda soğukkanlı davranmak gerekir. İşyeri hekimi veya ilkyardım sertifikası olan bir kişi varsa çağırın. Eğer yoksa derhal 112’yi arayın ve ileri düzey yardım desteği isteyin. 112 ile konuşurken sorulan sorulara net ve doğru bilgiler verin. Eğer 112’nin gelmesi uzun sürecekse hastayı kendi imkanlarınızla acil servise ulaştırın.
112’nin beklendiği durumda, kişiyi müdahale edilebilecek sert bir zemine yatırın. Bacakları kalp seviyesinin üzerine yükselterek kalbe dönen kan miktarını arttırın. Üzerinde kravat veya sıkı giysiler varsa çıkartın. Kişinin nefes alıp almadığını kontrol edin. Kafayı geriye doğru atarak ağız, burun ve havayolu açıklığını sağlayın. İyi gelir düşüncesiyle herhangi bir ilaç vermeyin. İnternet ortamında dolaşıp bilgi kirliliği yapan, kişiyi öksürtmek veya sırtına vurmak gibi manevraların hiçbir yararı yoktur. Aksine vücudun stres yükünü arttırarak kalbi daha çok zorlayacaktır.
Bu aşamadan sonraki adımlar ilkyardım müdahalesine girmektedir. İlkyardım deneyiminiz yoksa, kalp krizi geçiren bir kişiye müdahale etmek zarar verebilir. Hastaya, 112 ile ileri düzey yardım desteği gelene kadar etkili bir şekilde kalp masajı ve suni teneffüs yapılmalıdır. Hastaya zarar vermeden yapılacak doğru kalp masajı ve suni teneffüs mutlaka uygulamalı eğitimlerle öğrenilmelidir.
Kalp krizinden ölümlerin azaltılmasında en etkili yöntem, şikayet olmasa dahi senelik kalp-damar kontrollerinin yapılmasıdır. Şikayet olsun veya olmasın, kriz gelmeden önce hastalığa yapılacak müdahalenin başarı şansı yüksek, ölüm riski düşüktür.