top of page

Varis

Sağlıklı kişide ve venöz yetersizlikli hastada kan akışı

Sağlıklı ve Varisli Toplardamarda Kan Akışı

kılcaldamar genişlemesi

Kılcaldamar Genişlemesi

venöz yetersizlikte pake halinde büyüyen toplardamarlar

Kıvrımlaşmış Varis Damarları

kronik venöz yetersizlikte oluşan varis ülseri

Varis Ülseri

Skleroterapi tedavisi öncesi ve sonrası görünüm

Estetik Varis Tedavisi Öncesi ve Sonrası

Skleroterapi işlemi

Varis Nedir ?

Kanın bacaktan kalbe dönmesini sağlayan bacak toplardamarlarının genişleyerek gözle görülür hale gelmesi hastalığına varis denir.

Varis, ince kılcaldamarların belirginleşmesi şeklinde olabileceği gibi, kıvrımlaşmış büyük damar yumakları halinde de görülebilir.

Toplardamarların içinde kanın geriye kaçmasını engelleyen kapaklar mevcuttur. Toplardamarların genişlemesi sonucu bu kapaklar kanı tutamaz ve geriye kaçırır. Bu durumda kanın kalbe taşınma işlevi bozulur ve venöz yetersizlik veya toplardamar yetersizliği olur. 

Varis Kimlerde Olur ?

 

Varis oluşumunun kesin sebebi bilinmemekle birlikte, genetik olarak ailesinde varis olanlarda, aşırı kilolu kişilerde ve kadınlarda biraz daha sık görülür.

 

Hamilelik dönemi ve yapılan doğumlar varis oluşumunu arttırır. Doğum kontrol ilaçları, özellikle varisi olan kadınlarda pıhtı oluşumuna neden olabilir. 

Varisin Belirtileri Nelerdir ?

 

Varisin en yaygın belirtisi, günün akşam saatlerinde dizin altında ve bilekte oluşan ağrı ve ödem adı verilen şişliktir. Ağrı, soğuk suyun içinde veya bacağın yukarıya kaldırılmasıyla azalır. 

Diz altında kaşıntı ve gece kramp tarzında ağrı da görülebilir.

Genişlemiş olan toplardamarda kan akışı bozulduğu için damarın içinde sert ve ağrılı pıhtı, yani tromboflebit oluşabilir. Bu pıhtı nadiren akciğere atarak pulmoner emboli adı verilen akciğer embolisine yol açabilir. Pulmoner emboli ölümcül olabilir.

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bileğin iç kısımlarında cilt rengi kahverengiye dönmeye başlar ve cildin elastikiyeti kaybolur. Hastalığın bu ilerlemiş dönemi de tedavisiz geçerse venöz ülser adı verilen yaralar açılır. Bu yaralardan sürekli serum sızar ve kanama yapabilir.

Varis Tanısı Nasıl Konulur ?

Varis tanısı Doppler Ultrasound ile konulur. Bu yöntem ağrısızdır ve herhangi bir ilaç kullanılmaz. Ses dalgalarıyla bacaktaki toplardamarlar ve içindeki kapaklar hem çap hem de yetersizlik yönünden değerlendirilir. 

Değerlendirmenin doğru olması için yapan kişinin tecrübesi, hasta ile uyumu ve cihazın yeterliliği gerekir.

Hastalığın derecesini, bölgesini ve yaygınlığının belirlemek için Doppler Ultrasound tetkiki yeterlidir. 

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Varisin tedavisi Doppler Ultrasound sonucuna göre belirlenir.

Eğer hastada derin toplardamar sisteminde yetersizlik veya pıhtı varsa, bu durumda herhangi bir müdahale yapılmaması önerilir. Günümüzde derin toplardamar yetersizliğinin tam olarak tedavisi mümkün değildir.

 

Hastaya düzenli olarak varis çorabı kullanması, fazla kilolu ise kilo vermesi tavsiye edilerek kan sulandırıcı ilaç verilir. Hastalık ilerleyip yara açılırsa sıkı bandaj uygulaması gereklidir.

Eğer yüzeyel toplardamar sisteminde kapak yetersizliği varsa ve derin toplardamar sistemi sağlıklı çalışıyor ise, bu durumdaki hastaların girişimle tedavisi mümkündür.

Bu girişimler günümüzde kapalı ameliyat, radyofrekans ve lazer enerjileri kullanılarak yapılabilmektedir. 

Eğer hastanın kılcaldamar çatlağı tarzında görsel olarak kötü ince damarları mevcutsa, skleroterapi yöntemi ile damarın içine ilaç verilerek yok edilmesi sağlanabilir.

Varis tedavisinde hangi yöntemin hasta için daha uygun olacağına avantaj ve dezavantajlarıyla konuşarak karar vermek gerekir. 

bottom of page